Вода „на конец” от чешмите на длъжниците на ВиК
Вода „на конец” от чешмите на длъжниците на ВиК / netinfo
Вода „на конец” ще тече от чешмите на длъжниците на ВиК. Ограниченото подаване става възможно с използването на заключващите устройства на водомерите, които дружеството закупи с цел индивидуално прекъсване на захранването само на борчлиите, без да бъдат засегнати изрядните клиенти, обясни в предаването „Дарик кафе” заместник-управителят на ВиК Петър Бояджиев. Малките количества вода, които се пропускат по тръбата, не позволяват дори работа на бойлер, но по този начин се дава възможност човек поне да се измие.

Досега „апаратчетата” са монтирани само на стопански абонати в община Хисар, но от днес ВиК започва да ги използва и при битовите потребители като част от мерките за събиране на 8 млн лева задължения. Абонатите с ограничена и спряна вода нямат право на разсрочване на задълженията, подчерта инж. Бояджиев. /подробности чуйте в прикачения звуков файл/

Мобилни екипи на водния оператор започват обиколки по домовете на 36000 абонати в областта, които дължат суми над 50 лева и вече са получили уведомителни писма за доброволното им погасяване. Предишната масирана кампания за събиране на задълженията засегна предимно домакинства с неплатени сметки над 100 лева.

При такива ниски размери на задълженията за абонатите е по-изгодно да ги платят, вместо срещу тях да се водят изпълнителни дела и след осъждане те да поемат и съдебните разходи, чиято стойност е около 170 лева, подчерта заместник-управителят на ВиК.