ВМЗ и Кинтекс в забранителния списък за приватизация
ВМЗ и Кинтекс в забранителния списък за приватизация / Дарик архив

Кинтекс и ВМЗ влизат в забранителния списък за приватизация. Това са решили министрите на днешното си заседание, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след заседанието на Министерския съвет.

Министърът на финансите Владислав Горанов допълни, че всички дружества, които са извън забранителния списък, трябва задължително да бъдат обявени за такива и от Агенцията по приватизация са направили това.

Горанов посочи, че днес е било одобрено и искането за дерогация от Европейската комисия по т.нар. ДДС директива.

БСП и АБВ скочиха срещу приватизацията на военни заводи

"Дерогацията е свързана с поетия ангажимент работодателските организации пред бизнеса, по аналог от други държави от ЕС, да поискаме опция за частично ползване на данъчен кредит за МПС (става дума за 50%). Нещо, което ще даде възможност, когато определени регистрирани по ДДС лица искат да използват комбинирано дадeн актив, при облекчена процедура, с частично ползване на данъчен кредит да използват актива без да имат задължения по сложната система за отчетност, която изисква разделното ползване на активите и ДДС, свързана с личното ползване", обясни Горанов.

Касае се за данъка при лично ползване на активи, собственост на регистрирани по ДДС лица, което е известно като данък всеки ден или данък уикенд.

Горанов уточни, че дерогацията не обхваща леките автомобили. Горанов заяви също, че ако е била одобрена идеята да се включват в дерогацията и луксозни яхти и автомобили, сме щели да бъдем единствената държава в ЕС с облекчено ползване на яхти и самолети.

"Облекченията, ако трябва да се прилагат по отношение на бизнеса, едва ли трябва да са свързани с яхти", допълни той.

Източник: БГНЕС