ВМРО: Кметът, а не ГЕРБ, пише двойките
ВМРО: Кметът, а не ГЕРБ, пише двойките / netinfo

ВМРО иска да съхрани коалицията с ГЕРБ, защото такава е волята на пловдивчани, изразена на последните избори. Това декларира официално депутатът и градски лидер на воеводите Бойко Ватев, като преди 4 дни коалиционите им партньори заявиха, че вече няма да пазят управляващото мнозинство на всяка цена и заедно с още 5 десни партии остро разкритикуваха работата на общинската администрация. Според Ватев, опитът за нова дясна конфигурация е експеримент, който превръща Пловдив в заложник на бъдеща национална дясна коалиция след парламентарните избори, която се тества отсега на местна почва.

В същото време воеводите повториха вече изразеното становище пред Дарик, че имат проблем не с ГЕРБ, а персонално с градския му лидер и председател на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев и в основата на конфликта им са различните позиции по казуса “Градски транспорт”.

Критиките не предлагат решения, а и не ГЕРБ, а кметът пише двойките за несправяне с отговорностите, казаха воеводите. Те определиха като нелепи твърденията на Кюмюрджиев, че партията му няма свои представители в администрацията с изключение на тримата заместник-кметове. Предлагали сме им възможности, но в много случаи ГЕРБ нямаше готови кадри, освен това управлява 4 от 6-те районни кметства, каза Ватев. Той подчерта, че ако ВМРО е искала да саботира коалиционния си партньор, кметът Славчо Атанасов нямаше да делегира толкова права на районните кметове.

Няма да загубим мнозинството в Общинския съвет, категоричен бе председателят на групата съветници Илко Илиев. Той отказа да конкретизира на чии гласове ще разчита ВМРО, която има 10 съветника в 51-членния местен парламент, но повтори тезата си, че дори да има ново мнозинство, то ще се сформира около кмета.