Влаковете ще могат да се движат със 160 км/ч от Пловдив до Свиленград
Влаковете ще могат да се движат със 160 км/ч от Пловдив до Свиленград / /© снимка: Sofia Photo Agency
През юни 2009 година ще бъде открита новата жп линия в участъка Крумово-Първомай. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който лично инспектира строителните дейности по обекта. Отсечката е част от проекта за цялостен ремонт на жп линията Пловдив–Свиленград, който се финансира от програма ИСПА на Европейския съюз.

Със 160 км/ч ще могат да се движат влаковете по линията Пловдив–Свиленград, след като бъде подновена през 2010 година, увери министър Петър Мутафчиев. Догодина ще бъде завършена само първата част от проекта между Пловдив и Първомай. В момента се извършват строителни работи в участъка между Крумово и Ягодово, както и пълен ремонт на всички гари по линията, съобщи още транспортният министър. По думите му, 95 на сто от наземните работи са завършени, но електрификацията на линията все още е в самото начало.

Към момента проектът за жп линията Пловдив – Свиленград с обща дължина от 151 км се движи със закъснение от 6 месеца, а крайният срок е декември 2010 година. Общата стойност на ремонта е 340 млн. евро, от които 153 млн. евро са по програма ИСПА.

Мутафчиев беше категоричен, че няма опасност от спиране на средствата по предприсъединителната програма, ако оттук нататък проектът се движи в срок. Проблемът според транспортния министър ще се появи, ако след завършване на ремонта, няма нови вагони, с които да се развива скорост от 160 км/ч. В момента само мотрисите „Дезиро” могат да се движат с максимална скорост от 140 км/ч.

Мутафчиев обеща, че до 2013 година ще бъдат обновени 60 на сто от вагоните в страната. Той припомни, че за периода 2008-2013 година за инвестиции в железниците държавата трябва да осигури 6,5 млрд. евро.