Видеокамери заместват патрулите
Видеокамери заместват патрулите / Областна администрация - Пловдив

Преразпределение на патрулите, за да могат да достигнат до най-крайните райони на областните центрове, както и изграждането на централизиран център за видеонаблюдение на всички общини в област Пловдив. Това са най-неотложните мерки, които ще бъдат предприети след днешната среща по сигурността, която се проведе по инициатива но областния управител Здравко Димитров.

Стана ясно, че най-големият проблем в повечето населени места е в липсата на достатъчно човешки ресурс и недостиг на дневни и нощни патрули, които не могат да обхванат отдалечените райони на общините. Поради тази причина, в по-голямата част от тях се поставят видеокамери. Изграждат се и локални мрежи за видеонаблюдение. Но е необходимо да се работи в посока на изграждане на един общ координационен център, от който ще може да се проследява в реално време криминологичната обстановка по места. Така ще се оптимизира работата, с оглед на по-доброто покриване на съответните региони.

Видеокамери заместват патрулите
netinfo
На срещата беше взето решение да се предприемат необходимите стъпки, за създаване на общ координационен център, който ще има центрове за наблюдение в Областна дирекция на полицията и в Областна администрация.  Възможности за изграждането на подобен център за видеонаблюдение и анализ, както и за закупуване на съответната техника, дават някои европейски програми. Това ще бъде предмет на следваща разяснителна среща. Част от кметовете се поинтересуваха и от създаване на подразделения на общинска охрана по места.

На срещата присъстваха директорът на Областна дирекция на МВР Христо Разсолков, зам.-директорът Георги Георгиев, шефове на районни управления, представители на частни охранителни  фирми и кметове на общините в областта. Съвещанието беше изключително ползотворно и присъстващите благодариха на областния управител, че реагира бързо и адекватно и допринася за по-добрата координация между заинтересованите страни. В бъдеще предстоят и срещи на представители на полицията с кметове на общините по места.