/ ДарикНюз, Архив
„Следващият министър на културата трябва да е градивен", категоричен е той
Вежди Рашидов: Никога не съм си играл на министър
92838
Вежди Рашидов: Никога не съм си играл на министър
  • Вежди Рашидов: Никога не съм си играл на министър
Културата е съдба, тя с пари не се прави. Човек се ражда и решава да й отдаде живота си. Но държавата е тази, която създава условия за развитие на националната духовност“. Това заяви в интервю за Дарик Вежди Рашидов, кандидат за народен представител на ГЕРБ от Пловдив град. Той беше министър на културата на България от 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г.

Рашидов е член на международната Академия за пластично изкуство към ЮНЕСКО, Европейската академия за изкуства, Парижкия есенен салон. За своето ярко участие в международния културен живот и високото изкуство той е удостоен с 14 международни награди. Носител е на Медала на Ватикана, на орден „Александър Невски” I-ва степен на Руската федерация, на орден на заслугите на Украйна и Турция - I-ва степен, на орден „Стара планина” I-ва степен и орден „Кирил и Методий”. През юни 2009 г. му е присъдено почетното звание „доктор хонорис кауза” на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии за големия му принос към българската култура и активната гражданска позиция.

Вежди Рашидов е носител на Голямата награда в областта на скулптурата - „ВЕРА”, на Третия московски международен фестивал на изкуствата „Традиции и съвременност”. Година по-късно е удостоен със званието академик на Международната академия за изкуство и култура за цялостното си творчество. През 2012 г. получава най-високото отличие на Армения – Златен медал за изключителен принос в културата. Той е член кореспондент на БАН.

Запитан какъв трябва да бъде следващият министър на културата, Вежди Рашидов беше категоричен:

Разбира се, градивен, защото много министри преди това са слагали нашивки, но само за биография. За държавата е добре да се създава и затова никога не съм си играл на министър. Седнах на един стол и взимах решения. Аз дойдох готов, аз дойдох Вежди Рашидов, дойдох човек, който съм. България трябва се надгражда, защото така ще наслоим нацията и културата си. Това е бъдещето“.

"Материалната база и поддържането на културните институции – театри, музеи, библиотеки и т.н. са ангажимент на държавата", счита още той. По думите му, промени към по-добро трудно би могло да има, ако 1% от брутния вътрешен продукт на страната не бъде отделян за култура.

Рашидов припомни, че по време на мандата на ГЕРБ се ремонтираха множество театри и училища на изкуствата в страната, между които изгорелият пловдивски Драматичен театър и Музикалното училище в града под тепетата. За възстановяването на Драмата правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов отпусна 4 200 000 лева, с които бяха направени модерни озвучителни и осветителни системи, система за пожароизвестяване, подвижна сцена, ремонтирани бяха още зрителският салон, фоайетата и гримьорните.

Една от успешните, според Вежди Рашидов, реформи в мандата му като министър на културата, е промяната на формата на заплащането на артистите.

Не е нужно всички български творци да са еднакво бедни. Уравниловката е признак на социализъм“, коментира той и допълни, че ако ГЕРБ отново дойде на власт, ще се отпуснат много повече средства за културно наследство и археология, ще се работи активно и по Закона за киното. 

Приоритет за бившия министър на културата е световни шедьоври да гостуват в Пловдив през 2019-та година, когато градът е ЕСК.

Пловдив ще представи България по света. Всеки площад тогава трябва да е сцена. Трябва да кипи много красив духовен живот – през литературата, през музиката, през поезията, през танците”, каза още Рашидов.

По думите му, забавянето на държавното финансиране парите за културните проекти на „Пловдив 2019“ се дължи на причината, че досега от едноименната фондация не са били готови с обема на конкретните събития, предвидени по програмата.

След като всичко това беше направено, считам, че вече няма реална пречка за превеждането на парите“, каза бившият министър и уточни, че се очаква съвсем скоро да бъдат отпуснати толкова средства, колкото са заложени в екшън плана, внесен от Фондацията и Община Пловдив в културното министерство.
 
Цялото интервю с Вежди Рашидов можете да чуете от сайта darikradiio.bg