Ветеринарната амбулатория вече има разрешително за експлоатация
Ветеринарната амбулатория вече има разрешително за експлоатация / Снимка: Даниела Ковачева

Ветеринарната амбулатория в Зооветеринаринарен комплекс Пловдив има разрешително за експлоатация, съобщи главният еколог на общината Христо Минков. Тя е вписана в регистъра на ветеринарните лечебни заведения на РВМС - Пловдив с уникален номер, който е гаранция, че отговаря на всички настоящи изисквания, допълни Минков.

50 хил. лева са вложени в извършения спешен ремонт на сградата, поставени са теракота, изграден е хирургически блок, хладилна камера, течаща топла вода, оборудвана е операционна зала, маса за манипулации и специално медицинско обзавеждане.

Първият етап от договора с международната екологична организация „4 лапи", приключва днес. Преброяването на безстопанствените кучета и котки в Пловдив показва, че популацията на бездомните котки в града е чувствително завишена. Програмата на „4 лапи" по обезпаразитяване и кастриране ще започне от януари догодина.

Проблем е и миграцията на безстопанствени кучета от общините „Родопи" и „Марица", които не полагат никакви грижи за ограничаване на бездомните популации, твърди Минков. Дирекция „Екология" на Община Пловдив ще предприеме спешни мерки за изготвяне на предписания до всички фирми в покрайнините на града, които гледат кучета за охрана. Фирмите ще бъдат задължени да регистрират и кастрират кучетата си.