Велинград кани президентите на страните от Балканите
Велинград кани президентите на страните от Балканите / netinfo
Велинград бе обявен за “СПА столица на Балканите”. Титлата бе спечелена на Конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите ИХРА, провела се в Монтерей, Мексико, съобщават от общинската администрация. Участие във форума е взел и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин.

С огромния си брой минерални извори - над 80, Велинград е без конкуренция на Балканския полуостров в развитието на СПА-туризма и СПА-услугите. Взето е решение празникът на града - 4 юли, през 2009 г. да бъде включен в календара на световната организация по ресторантьорство и хотелиерство. В разгара на лятото в курорта се провеждат и традиционните «Велинградски празници на културата».

Планирано е на тържествена церемония да бъде официално връчено званието “СПА столица на Балканите”. Идеята на организаторите е на тази среща да бъдат поканени президентът Георги Първанов и държавните глави на страните на Балканския полуостров. Предвижда се Балканският Алианс на хотелиерите да връчи почетни грамоти на Велинград, Несебър и Слънчев бряг.