Вдигат тройно цените на евтините общински жилища
Вдигат тройно цените на евтините общински жилища / netinfo
Общинските и ведомствените жилища в Пловдив вече ще се продават на наемателите им на минимум 80% от пазарните цени, предвижда внесени днес от заместник-кмета Петко Атанасов промени в общинската наредба. В момента апартаментите от двата фонда се закупуват на 1/3 от пазарната им стойност. Общинска гарсониера в кварталите се продава за около 22000 лева, а на свободния пазар аналогично като квадратура и разположение жилище е минимум 37000 евро.

От 3 на 10 години да бъде увеличен срокът за пребиваване в общинско жилище като условие за покупката му, предвиждат още промените в наредбата. Тя бе внесена след повече от 2 години обещания, но няма гаранции, че преди приемането й няма да има масови продажби при сегашните ниски цени. Нямам право да спра внасянето им в Общинския съвет, ако кандидатите отговарят на условията в закона и сега действащата наредба, каза Петко Атанасов в отговор на въпрос на Дарик.От началото на този мандат съветниците обаче не са подкрепили нито една от внесените молби.

За последните 9 месеца има 170 молби за закупуване на общински жилища, а чакащите за настаняване са 697. Над 300 нови апартамента ще получи до края на мандата общината като обезщетения, с което се очаква списъкът на чакащите да бъде съкратен наполовина. В район „Тракия” вече е сформирана комисия за приемане на 22 нови общински апартамента.

С влизането в сила на новата наредба голяма част от кандидат-купувачите ще се откажат сами, прогнозира Петко Атанасов. Според него 10-годишният срок за обитаване на жилището ще стане прекалено дълъг за онези, които купуват не заради нужда, а заради изгодната инвестиция.

Извеждането на общински наематели ще става още след третия месец неплащане на наем или консумативи, предвижда друга промяна в наредбата. От дирекция „Общинска собственост” са изпратили писма и до „Жилфонд”, в които се изисква плащането на наем да става при представяне на квитанции за заплатени консумативи. По този начин ще предпазим общината от трупането на огромни неплатени сметки, обоснова новото условие Петко Атанасов.