ВАС отказа да касира изборите в Пловдив
ВАС отказа да касира изборите в Пловдив / netinfo
Върховният административен съд отказа да касира изборите за общински съветници в Пловдив, като отхвърли жалбата на партия „Ред, законност, справедливост”. Решението излезе днес и е окончателно, потвърди за Дарик радио адвокатът на съветниците от ГЕРБ Евелина Божикова.

Един глас не достигна на партията на Яне Янев да вкара свой съветник в Общински съвет Пловдив. Заради това неуспелият кандидат, адвокат по професия, Борис Джелепов обжалва изборните резулати в съда, но жалбата му бе отхвърлена. 

И върховните съдии, като пловдивските им колеги, обаче приемат, че откритите четири спорни бюлетини при ръчното преброяване на недействителните гласове, са невалидни, защото отбелязването е извън квадратчето на интегралната бюлетина. За това няма основание за касиране на изборите или за връщане на решението на Общинската избиротелна комисия за пренареждане на мандатите.

До момента Пловдивският административен не е постановил касиране на изборите по завършените дела, заведени от изгубилите вота партии. Предстои съдът да се произнесе по жалбата само на БСП.