д-р Васил Павлов
д-р Васил Павлов / netinfo
Уролози от УМБАЛ „Пловдив“ спасиха бъбрека на 56-годишна пловдивчанка, който е бил запушен от голям камък. Интервенцията бе извършена под ръководството на д-р Васил Павлов, при която конкрементът бе разбит лазерно по комбиниран метод. Пациентката е била с хидронефроза, причинена от солиден 3,5-сантиметров камък.

„Проникнахме до кухинната система на бъбрека и със супермодерната комбинирана лазерна апаратура от последно поколение бе разбит камъка", заяви д-р Павлов. След интервенцията болната се чувства отлично и ще бъде изписана до няколко дни, съобщават от лечебното заведение.

На жената е спестена отворена операция при усложненото състояние на бъбрека, отбеляза д-р Павлов. Той припомни, че с новия апарат, с който болницата разполага от февруари, интервенциите са щадящи за болните – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Подходящ е за лечение на всякакви пациенти, включително и за хора с придружаващи заболявания.