В световен мащаб мъжкият фактор е 50 % причина за безплодие
В световен мащаб мъжкият фактор е 50 % причина за безплодие / снимка: Иванка Петкова, Дарик радио Пловдив
В световен мащаб мъжкият фактор е на 50 % причина за безплодие
75123
В световен мащаб мъжкият фактор е на 50 % причина за безплодие
  • В световен мащаб мъжкият фактор е на 50 % причина за безплодие

В световен мащаб репродуктивните проблеми зачестяват, като причините за възникването им се делят поравно между жените и мъжете. България не е изключение от статистиката, съобщи за Дарик радио Пловдив световно известният професор Нери Лауфер, специалист по ин витро оплождане и консултант на клиники в Европа, Израел и САЩ.

По думите му, най-честите причини за стерилитет при двойките са напредналата възраст на жената, лошото качество на половите клетки и болестите на репродуктивната система. Проф. Лауфер обясни, че еманципацията на жените също е водеща причина и посъветва младите дами да не отлагат раждането на дете заради образованието и кариерата си. „Ако жената вече е надхвърлила 30 години и няма партньор, може да замрази свои яйцеклетки. Това не е най-оптималната опция, но е вариант за действие“, коментира професорът.

Според световно известния специалист по репродукция най-важният фактор да бъде успешно зачеването е възрастта на жената. „Колко да бъде горната граница, при която да се прави ин витро със собствени яйцеклетки, е конфликтна тема и е различна за различните страни. В Израел тя е 45 години, в други – 42 години. В Англия например над тази граница директно се преминава към процедура с донорски материал“, обясни проф. Лаудер.

Според него цената на скъпоструващото ин витро лечение е политически въпрос, който се решава от правителството на всяка страна. „В Израел например държавата поема лечението до раждането на 2 деца. Хубаво е, че в България действа Фондът за асистирана репродукция, който поема част от лечението за ин витро. Това е причина за гордост, защото не са много правителствата в света, които финансират такова лечение“, посочи проф. Лауфер.

За 40-годишната си кариера той е станал "баща", т.е. е помогнал да се родят над 10 000 бебета.

Какво още разказа професорът пред микрофона на Дарик радио, чуйте в прикачения файл.