бездомни кучета
бездомни кучета / Снимка: Дарик, архив
Хората се съмняват, че от околните общини изхвърлят кучетата си в Областния родопски град
Сериозен проблем се заформи с бездомните кучета в Смолян, като от няколко дни това е основна тема и в социалните мрежи, а постъпилите сигнали са десетки. Това накара кметът на Общината Николай Мелемов да инициира среща с областния управител Недялко Славов, за да обсъдят мерки и потърсят решение на проблема с безстопанствените кучета.

Общинската администрация на Смолян има сключен договор с фирма „Анимал Вижън” ЕООД - Стара Загора за ветеринарно медицинска помощ и контрол за залавяне и транспортиране на бездомните четириноги. Специалистите извършват тази дейности с използване на специфична анестезия, кастрират, маркират, ваксинират и обезпаразитяват животните.

От началото на годината досега 103 кучета са обработени по този начин. Общината е платила на фирмата 16 732 лв. до момента. От тях 10 278 лв. са за консултативна помощ, отстрел и залавяне, кастрация, обезпаразитяване и ваксина против бяс, 600 лв. са изразходени за храна на кучетата и 5 854 лв. за консумативи. За всички дейности има и съставени протоколи.

кметът на Смолян Николай Мелемов и областният управител Недялко Славов обсъждат проблема с бездомните кучета
кметът на Смолян Николай Мелемов и областният управител Недялко Славов обсъждат проблема с бездомните кучета netinfo

Мелемов запозна областния управител и със сигналите, че кучета от други общини се карат в Смолян, което допълнително усложнява проблема. Славов пое ангажимент да организира среща с кметовете от населените места в региона, на която да се обсъдят и набележат мерки.

Градоначалникът изрази надежда, че и в национален мащаб ще се работи по-ефективно по проблема.

Мелемов обяви, че започват масови проверки по спазването на регистрационния режим на домашните кучета. "Хората гледат домашни любимци без да ги регистрират, а някои от тях после изхвърлят на улицата", се казва в официално съобщение на общинската администрация.