район Северен
район Северен / netinfo
Бабинден отбелязоха в  район “Северен” . Денят е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

В обедната почивка всички служители се събраха в заседателната зала на кметството, където се проведе традиционният ритуал с измиване на ръцете на най-младата баба от най-скорошната родилка. След това всички, които желаят да имат отроче минават покрай бабата, която ги докосва с водата и ги закичва със здравец.

Кметът на района Ральо Ралев подари на своите баби-служителки по кърпа и сапун, както повелява традицията и им пожела да се сдобият с още много внуци, а те от своя страна почерпиха с пита за здраве, плодородие и берекет.

"Всяка година по инициатива на моите служители, отбелязваме този ден, за което ги приветствам. Традициите и обичаите са част от нашата история, която не трябва да забравяме, защото народ без история, не е народ", коментира Ралев.