В Пазарджик искат Чък Норис за президент
В Пазарджик искат Чък Норис за президент / netinfo

Избиратели в Пазарджик отново дават гласа си за Чък Норис, този път – за президент на републиката. Това е форма на протестен вот, при която гласоподавателят дописва името му, показвайки по този начин, че не желае нито един от официално издигнатите кандидати да е победител в надпреварата.

Човекът, който ни изпрати снимката на своята бюлетина, обяснява, че не е достатъчно да постави знак в квадратчето „Не подкрепям никого”, защото тези гласове ще бъдат отчетени като действителни и ще бъдат разпределени между двамата финалисти. Недействителният глас, за какъвто ще се преброи този с името на екшън актьора, няма да отиде при никого.

Протестният вот „Чък Норис” се появи в Пазарджишко на изборите за местна власт през 2015 година. В специално създадена група във Фейсбук „Чък Норис – кмет на Пазарджик” през есента на миналата година се сговориха няколко стотици граждани, много от които доказаха със снимки на бюлетините си, че са направили именно такъв избор и на двата тура.

Групата вече се казва „Чък Норис – президент”, а ентусиазмът в нея е далеч по-слаб от първоначалния. Идеята за протестен вот с доза чувство за хумор обаче явно не е забравена.

Според междинни данни от екзитполовете с „Не подкрепям никого” са гласували 6,74 на сто от гласоподавателите в областта.