/ netinfo
Десетки приятели, почитатели и колеги на художника Янко Ненов го зарадваха с присъствието си при откриването новата му самостоятелна изложба в Залите за временни експозиции на пловдивската Градска галерия на ул. “Княз Александър I“ №15. До 25 март на първия етаж могат да се видят 60 цветни релефа, обединени в цикъл „Сънят на старите вещи и...котките“.

изложба Янко Ненов
netinfo

Дъщерята на художника Дора Ненова е съпреживяла създаването на всяка от творбите в колекцията като емоционален „съавтор“ на своя баща. Тя с вълнение разпознава фамилни фрагменти в релефните изображения. 

изложба Янко Ненов
netinfo

Самият Янко Ненов споделя: „Работите предимно представляват натюрморти, като в тях присъстват забравените стари вещи, на които предстои нов живот и които сякаш са готови отново да влязат в употреба. Котките и тяхната забавна игра присъстват като персонажи в част от цветните релефи, като с това провокирам в наблюдаващия събуждането на доброто настроение и желанието за забавление. Естествените цветове и цветните акценти допълнително допринасят за изобразяването на отделните фрагменти като реално въздействащ и близък до деня ни сюжет.“

изложба Янко Ненов
netinfo

Гостите на изложбата бяха първите посетители, които Галерията посрещна в изцяло обновения си етаж. Освен с нови цветови решения, галерийният интериор впечатлява със специализирано модерно осветление и актуални системи за окачване на произведения на изкуството.