/ iStock/Getty Images
Общо 24 партии и 6 коалиции са регистрирани в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив за участие в местния вот на 27 октомври. Първа на 12 септември се е регистрирала партия ДПС, а ГЕРБ са шести. Регистрирани са още БСП, АБВ, „Атака“, ЗС „Александър Стамболийски“ и други.

Основните претенденти, които ще се борят за кметския стол, са Здравко Димитров от ГЕРБ. Коалицията между ВМРО и НФСБ издигна Славчо Атанасов, БСП се спря на Николай Радев. Още едно познато лице ще се бори да седне на стола на Иван Тотев - това е Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. Голямата изненада на тези избори е Георги Колев от ЗС „Александър Стамболийски“. Още една изненада поднесе „Демократична България“, чийто кандидат сам подаде отвод и на негово място виждаме Атанас Костов.

Повечето партии и коалиции ще участват в местния вот на 27 октомври и с кандидати за районните кметства, както и с листи за общински съветници. Не всички ще внесат предложения за пълна листа от 51 съветника. В листата на ГЕРБ се вижда „подмяна“ на познатите лица. В листата на БСП пък се вижда името на Димитър Чолаков - на пета позиция, който в изтичащия мандат е съветник от листата на „Съюз за Пловдив“.

Тази вечер в 17.00 ч. изтича и крайният срок за регистрация на кандидатите за листи за общински съветници.