В Карлово почитат паметта на загиналите воини в Ирак
В Карлово почитат паметта на загиналите воини в Ирак / снимка: dariknews.bg

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово ще почетат днес годишнината от "кървавата Коледа", когато загинаха 5-ма български воини в иракския град Кербала. На 27 декември 2003 година при самоубийствена атака на цистерна бомба край българската база "Индия" загинаха майор Георги Качорин, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Свилен Киров и старши лейтенант Николай Саръев. При терористичната атака българската база бе разрушена, а освен загиналите 5-ма души още 68 души бяха ранени, 27 от които сериозно.

От 11:00 часа на паметника, издигнат за възпоменание на загиналите в Ирак български воини и при атентата в Мадрид, караул и почетна рота от карловската бригада ще извършат възпоменателен ритуал. Отец Рафаил от Карловската духовна околия ще отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите на тероризма.
Подполковник Христо Георгиев ще припомни  за героизма на българските воини, загинали в Ирак. Кратко слово ще произнесе и командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков. Във възпоминанието ще участват и представители на ръководството на община Карлово.
И тази Коледа командването на 61-ва Стрямска бригада не забрави близките на загиналите. Те получиха финансова помощ, дарена от военнослужещите в бригадата.