Увеличението на бюджета не покрива инфлацията
Увеличението на бюджета не покрива инфлацията / netinfo

218 млн лева е бюджетът на Пловдив за тази година, който бе приет на първо четене днес с гласовете на 2/3 от общинските съветници. Парите на града ще са с 9% повече от 2007-ма при инфлация над 12 %, коментира председателят на групата на левицата Николай Радев. Социалистите, Даниела Желязкова от ДСБ и независимия Любзар Фратев гласуваха “против”.

От името на управляващото мнозинство Камен Шишманов /ВМРО/ определи финансовата рамка като смела, балансирана и осигуряваща устойчиво развитие. От БСП я окачествиха като “бюджет на застоя”, а Даниела Желязкова от ДСБ я охарактеризира като “плаха”.

Основните критики бяха фокусирани около подценената – според опозицията – приходна част. От БСП посочиха, че бюджетът се приема преди да е гласувано очакваното увеличение на местните такси и наемите средно с 20% и без Общинският съвет да е наясно с управленската програма на кметската администрация. Опозицията поиска завишение на заложените приходи от патенти и данъка върху сделките с недвижими имоти, от реклама и паркинги.

На критиките, че бюджетът е социално глух и заложените 5,2 млн. лв дофинансиране на здравеопазването, образованието, културата и спорта няма да покрият най-належащите им нужди, Камен Шишманов от ВМРО отговори, че това е най-социалния бюджет на Пловдив в последните години. Според неговите изчисления заложените за просветата пари са 22% повече в сравнение с миналата година, а при средствата за социално подпомагане ръстът е 68%.

Даниела Желязкова от ДСБ акцентира върху заложеното увеличение на администрацията с 210 души като подчерта, че то би било оправдано, само ако общината с повишения си административен капацитет осигури по-висока събираемост на данъците, таксите и налаганите санкции за нарушения на общинските наредби. Единственото предложение, прието частично от управляващите, бе за увеличаване парите за читалищата - с 80000 лв, вместо поисканите от Добромир Трифонов/БСП/ 200000 лв.

Главният финансист на общината Наталия Делчева призна, че заявките на различните общински структури са били за над 306 милиона лева. Второто четене на бюджета и гласуването на предложените корекции ще бъде на извънредна сесия утре.