Увеличават лозята с мавруд
Увеличават лозята с мавруд / netinfo

Българският винен сектор влезе в Европейския съюз без никакви сътресения, заяви при откриването на Международната изложба по лозарство и винарство “Винария” председателят на Националната лозаро-винарска камара Никола Николов. Той отчете, че е преодолян основния проблем на бранша - прекъснатата технологична връзка с гроздепроизводителите, от качеството на чиято суровина зависи и качеството на българското вино.

Новите лозя ще задават модата във винопроизводството, каза земеделският министър Нихат Кабил. Той прогнозира постепенно увеличаване на масивите с мавруд, който е – цитирам – винената визитна картичка на България.

Министър Кабил посочи, че 55 проекта в сектор “Вино” са финансирани от началото на програма САПАРД, като по 33 от тях вече е изплатена субсидия в размер на 41 млн лева, а останалите се финализират в момента.

Кабил призна,че досега държавата не винаги е била изрядна в плащането на своята вноска във фонда за промоция на български вина в чужбина. По думите му обаче сега за целта могат да бъдат използвани част от предвидените за представяне на български селскостопански продукти 11,9 милиона евро.