УНГ гилдията излезе с остра декларация срещу готвените промени
УНГ гилдията излезе с остра декларация срещу готвените промени / Каспела

С близо 70% намаляване на парите за клиничните пътеки за “Уши, нос и гърло” предвижда Националната здравноосигурителна каса. Това предложение идва няколко седмици преди да се подпише Националния рамков договор. По този повод от представителите на Университетските клиники по Ушно - носно - гърлени болести и от членовете на Борда по УНГ болести към Българския лекарски съюз излязоха с протестна декларация.

“Цялата оториноларингологична общност се възмути, когато разбра, че дейността по специалността УНГ и достъпността на пациентите до тази помощ се намалява със 70%. Нека да не се забравя, че УНГ специалността е една от най-спешните и нужни за обществото – колко ли време може да издържи без дихателен път едно дете или възрастен с чуждо тяло, с оток на ларинкса и т.н.”, пише в декларацията на медиците.

Те отбелязват още, че във всички градове на страната недостигат УНГ лекари, а в някои области дори няма специализирани отделения. Столицата е единственото изключение по данните на Националната здравна карта. Тази статистика показва, че всички УНГ лекари са принудени да работят минимум на две места и няма пенсиониран УНГ лекар, който да не работи. В последните години няма желаещи да специализират УНГ болести, годишно възпроизвеждаме от 5 до 7 нови специалиста, част от които мигновено заминават да работят извън страната.

“Ние като гилдия, която е подложена на унижение и на изчезване, не приемаме съкращаването на средствата, с които да оказваме помощ на нашите пациенти, което ще доведе тоталното  унищожение на специалността!”, се казва още в декларацията.

„Досега Здравната каса е отделяла за дейността в тази специалност на година 26 милиона лева и 32 милиона заедно със специалността лицево-челюстна хирургия. Тези пари по една или друга причина са били разпределяни между лечебните заведения в държавата. Тази година този ресурс е намален като обща брутна стойност със 70%. Това означава, че абсолютно всички пациенти ще бъде наложено ограничение до  70% техния свободен достъп до специалността.

Това би могло да рефлектира върху самите пациенти, които ще дойдат и никога няма да имат възможност да получат същата услуга като миналата година срещу подобна сума, защото тя е под себестойността”, заяви доц. Илиан Дойков, специалист УНГ болести.

„От наша гледна точка това е написано от някой чиновник в касата без да знае какво пише, защото те нареждат цифри, а тези цифри за тях не са съдби - нито на пациента, нито на колегите, които са в гилдията. Това е причината да седим и да алармираме, да направим всичко възможно да влезем във връзка с министъра, да влезем във връзка с шефа на Здравната каса и да предложим нашето виждане”, подчерта още доц. Дойков.

Предложенията на гилдията за запазване на досегашните средства за тези пътеки са гласувани по време на национална конференция, а в момента НЗОК предлага намаляване на парите с три четвърти.

Това означава, че трябва да се взимат пари от пациентите, които трябва да доплащат.  Ние не казваме, че пациентите са готови да ги доплатят. Ние знаем, че това е един много тежък, челен сблъсък с пациентите на регистратурата при тази бедност. В момента на пациент, ако му кажеш 20 лева, той е готов да те застреля, ако му кажеш 200 лева - изпада в шок, а ако му кажеш 2000 лева, той е готов да си умре отпред на регистратурата. Той просто ги няма”, каза още доц. Дойков.

От гилдията алармират, че чрез клиничните пътеки по „Уши, нос и гърло”  се правят едни от най-тежките и мащабни операции, като в това число влизат вътречерепни усложнения от ушен и риногенен произход и големите туморни образувания в областта на шията и на ларинкса.

„Самите операции са мащабни, те са с много дълъг период на възстановяване в рамките понякога на 30 и дори 50 дни. Това, което е най-важно за вътречерепните усложнения е, че те се атакуват с много мощна терапия, която е антибиотична, където самите антибиотици са с много високи цени”, заяви още специалистът.

По изчисления на медици, една операция с вътречерепно усложнение струва между 8000 и 9000 лева заради цените на силните лекарства, а не заради труда на лекарите.

Директори на болници от цялата страна ще разговарят в Пловдив в понеделник от 10 часа със здравния министър д-р Петър Москов за проблема със средствата в УНГ, както и за опасността в определени болници леглата за лечение да се съкратят драстично. Срещата ще се проведе в Областна управа.

Ще се срещнем със здравния министър и с представители на Здравната каса. Ще направим  предложение от страна на нашата гилдия и точен разчет за това как да бъдат разпределени цените и обемите на изпълняваната наша дейност, така че накрая да се получи един ресурс от 26 милиона лева за цялата година за цялата гилдия или 32 милиона лева заедно с лицево-челюстната хирургия. Тъй като по начало нашата специалност е на дъното на класацията, няма специалност с по-малък ресурс от този на годишна база. Не съществува, да се знае. Дали ще е хирургия, дали ще е урология, неврология, инвазивна кардиология - всички те са над нас и ако сега се посегне на нас, които сме на дъното на класацията, за да се финансират други дейности, то това е просто престъпление”, смятат от гилдията.

Искрено се надяваме, че в създалата се конкретна ситуация, ще се прояви здрав разум от страна на отговорните по случая органи на властта в България и ще ни се даде възможност да запазим специалността по Ушно - носно - гърлени болести”, пишат в декларация лекарите.