Mетод за ултразвуков /УЗВ/ анализ на различни хранителни продукти, среди и материали са разработили учени от Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив и от Габровския технически университет. Чрез него, без да се разрушава опаковката, може да се окачествят месо и месни заготовки, хляб и хлебни изделия, мляко и млечни продукти. Това съобщи доц. Николай Шопов от катедра „Компютърни системи и технологии“, който е декан по повишаване на квалификацията и бизнес интеграцията в УХТ. В разработването на проекта участва и ректорът на Техническия университет в Габрово проф. д.т.н. Райчо Иларионов.
Идеята е след излъчване на УЗВ вълни и тяхното отражение от материала да се получи информация за неговите хранителни особености.
Досега екипът е идентифицирал кисели млека на базата на обявената от производителите масленост, както и плодови сокове.
Намеренията на учените са да разработят преносим уред, с който да разполагат магазините. Той ще бъде поставен на изхода, за да може всеки потребител сам да проконтролира стоката, която купува. С помощта на техниката ще открива несъответствията при различни храни още в търговската мрежа, като например дали вложената в каймата сол е в количества, посочени на етикета.
Ултразвуковият уред не е скъп и всеки търговец, който държи да бъде коректен към своите клиенти, ще може да си го позволи, твърдят учените. Нашата цел е апаратът да се ползва масово, за да бъдат спокойни хората какво консумират, подчерта доцентът.