Улично представление и спектакъл на Мариус вдигат завесата на “Сцена на кръстопът”
Улично представление и спектакъл на Мариус вдигат завесата на “Сцена на кръстопът” / netinfo
С улично представление и постановка на Мариус Куркински по Шекспирова пиеса стартира тази вечер 12-тото издание на театралния фестивал “Сцена на кръстопът”, което ще бъде открито от министъра на културата Стефан Данаилов. В двуседмичния артмаратон пловдивската публика ще гледа 22 постановки на трупи от цялата страна, Русия и Германия.

Домакините от пловдивската Драма ще играят днес от 17, 30 на Главната авторския спектакъл на Недялко Делчев “Куфарите”. Театралната атракция тръгва от Джумаята и ще стигне до площад “Центрен” . От 20 часа на Античния театър е премиерата на “Укротяване на опърничавата” на Сатиричния театър под режисурата на Мариус Куркински.

В събота пловдивската публика най-после ще види отличената с “Аскеер” скандалната постановка "Лазар и Исус" по разказа на Емилиян Станев. Миналата година Иван Добчев планираше да я постави в Пловдивския драматичен театър, но след отпор от страна на владиката Николай я реализира

С две постановки по Чехови творби се представя проф. Крикор Азарян - “Три сестри” в Младежкия и “Чайка” във Военния театър. В афиша на 12-тата "Сцена на кръстопът" влизат още пиесата "Валентинов ден" на режисьора Явор Гърдев на Малък градски театър "Зад канала" и "Макбет" на режисьорката Диана Добрева и Смолянския театър. Ще видим голямата българска актриса Цветана Манева в спектакъла на Възкресия Вихърова “Коко Шанел” от Саня Доамазев в Театър 199.

Предвидени са още премиери на три книги и провеждането на традиционната театрална дискусия. Този път темата е "Пространството на режисьора в днешния български театър".

Фестивалът ще закрие трупата на Народния театър “Иван Вазов” с постановката “Пигмалион” на Шоу, която се играе вече 10 години при голям зрителски интерес.