Удължават срока за приемане на екопроекти
Удължават срока за приемане на екопроекти / netinfo
Възможно е срокът за набиране на проекти по Оперативна програма „Околна среда” да бъде удължен и след 15 декември, съобщи министър Джевдет Чакъров в Пловдив на заседание на мониторинговия комитет. До момента 73% от общините са кандидатствали за финансиране, в сектор „Води” са одобрени 34 от подадените общо 113 проекта. Пловдив не е сред тях, макар преди месец кметът да заяви амбиция общината да кандидатства за 50 млн. финансиране за интегриран воден обект.

Чакъров обяви, че строителството на първите обекти, финансирани по програмата, започва реално след дългия период на селектиране и оценнка на проектите. В началото на декември първите договори за усвояване на 30% от средствата по ОП „Околна среда” които са общо 1 млрд и 50 млн. лева ще бъдат подписани. Министърът оцени това като нелош старт и заяви амбиция до април догодина да има сключени договори за поне още 30% от предвидените пари. Той уточни, че реалните плащания ще бъдат през следващата година след оценката за съответствие и припомни, че министерството има право да финансира авансово до 10% за строителство и до 20% за техническа помощ.

Догодина може да се очаква „омекотяване” на правилата за одобряване на проектите, повече гъвкавост и по-малко бюрокрация, обнадежди кметовете Карстен Расмусен от Генерална дирекция „Регионална политика” към Европейската комисия.

Само след седмица инвестиционният процес за изграждане на депа за битови отпадъци и пречиствателни станции ще бъде съкратен с 11 месеца, декларира председателят на парламентарната екокомисия Георги Божинов. Това ще стане с поправки в закона, които ще позволят правото на строеж да се дава веднага след положителна ОВОС, без да се изчаква издаването на комплексно разрешително. Промените ще бъдат приети от парламента на второ четене в четвъртък. Това означава, че ако Столична община наистина е готова за строителството на завод за преработка на отпадъци, може да започне да го изгражда още в първите дни на януари, каза Божинов./Чуй прикачения звуков файл/