Учителите се стреснаха от диференцираното заплащане
Учителите се стреснаха от диференцираното заплащане / netinfo
Протестна подписка срещу диференцираното заплащане започна Учителският синдикат "Подкрепа" в Пловдив, съобщи за Дарик радио председателят на синдиката Юлиян Петров. Сред всички учителски колективи е разпространена декларация, в която синдикатите се противопоставят на начина, по който Министерството на образованието и науката се опитва да въведе диференцирано заплащане на труда на учителите, вместо да осигури достатъчно средства за нормални учителски заплати и за подобряване на материалната база на училищата.

В колективите на десетте учебни звена от Пловдивска област, които прилагат експериментално диференциацията на заплащането на труда на преподавателите, вече има напрежение, се казва в декларацията.

"Подкрепа" организира протестната подписка с цел отхвърляне на диференцираното заплащане с конкретно искане за 50- процентово увеличение на заплатите в образованието. От „Подкрепа” ще се срещнат с Регионалния инспекторат по образование в Пловдив и с учителите, които вече са оценявани със съществуващата карта, за да потвърдят несъвършенствата на този механизъм.

Ако експериментът не се прекрати от МОН, вероятно ще последват ефективни протестни действия, при които може да се стигне до незавършване на учебната година, заплашиха от "Подкрепа".