Училища в стачна готовност, заради желанието на Тотев да ги прави общински
Училища в стачна готовност, заради желанието на Тотев да ги прави общински / sxc.hu

Част от професионалните гимназии в Пловдив са в стачна готовност, заради желанието на кмета Иван Тотев да ги преструктурира от държавни в общински. Това потвърди за Дарик радио председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

Въпреки това, той бе категоричен, че е твърде рано да се обсъжда този въпрос, защото все още Законът, който би позволил такова преобразуване не е приет. Освен това никъде няма официална информация за започнати подобни процедури или желание за такива.

Междувременно стана ясно, че при извършване на проверка в Професионалната гимназия по битова техника е възникнал скандал между проверяващите и ръководството на учебното заведение.

Според бившия кмет на район „Западен“ Десислава Желязкова, която е учителка в гимназията, членовете на комисията, извършваща проверкара, са заплашили ръководството, че – цитирам - ще ги побъркат и сринат от проверки.

Оказва се обаче, че самата Желязкова не е присъствала на случката, която й е била преразказана от свидетели.

Според бившата кметица целта на проверката, назначена от кмета, била да се подготви почвата за преместване на персонала, за да може общината да сложи ръце на сградния фонд. Желязкова припомни, че Тотев е стартирал процедура за това 4 държавни пловдивски училища да станат общински.

Юлиян Петров от синдикат „Образование“ също потвърди за инцидента в училището, но го определи по скоро като –цитирам – прехвърчане на искри между двете страни.

 

Проверка на Дарик радио в община Пловдив показа, че междуведомствена комисия наистина е посетила училището със заповед на Иван Тотев, но целта е била проверка на условията на труд. Днес същата проверка се извършва и в Професионалната гимназия по облекло „Ана Май“.