Учениците в Асеновград остават без топла храна
Учениците в Асеновград остават без топла храна / netinfo
Учениците от Асеновград остават без топъл обяд тази есен заради ликвидацията на общинската фирма „Ученическо и столово хранене”. Кухненските блокове в 13 училищни стола в общината са запечатани, защото в тях се съхранява посудата и друго имущество, обясни кметът Христо Грудев. Той подчерта, че директорите имат право на достъп до самите трапезарии, които могат да се използват за раздаване на закуски. Държавната субсидия за доставката им обаче символична – 30 стотинки, и всеки директор решава какви доставки да договаря според делегирания бюджет, с който разполага училището.

От средствата в него ще зависи и дали ще бъде възстановена работата на столовете, след като до края на годината приключи ликвидацията на фирмата, която досега ги стопанисваше. Директорите ще решават дали да отдадат кухненските блокове под наем. Повечето обаче смятат, че това е безсмислено, защото купоните ще са скъпи. Делегираните бюджети, в които парите няма да стигнат дори за покриване на увеличените разходи за отопление, не позволяват да се мисли за дотиране на ученическото хранене.

Всички директори на училища в Асеновград ще имат право директно да сключват договора за доставка на училищни закуски. Самите училища бяха получили възможност да използват трапезариите, но без право на достъп до кухненските блокове. Така в близката година учениците не могат да получават топла закуска.