Търсят се квалифицирани млади кадри. ТИЗ обявява 2000 работни места
Търсят се квалифицирани млади кадри. ТИЗ обявява 2000 работни места / © снимка: naaree.com
"Дарик кафе" посветено на реализацията на младите хора след завършване на образованието
79914
"Дарик кафе" посветено на реализацията на младите хора след завършване на образованието
Интервю с проф. д-р Запрян Козлуджов и зам.-ректор Невена Милева
  • "Дарик кафе" посветено на реализацията на младите хора след завършване на образованието
  • Интервю с проф. д-р Запрян Козлуджов и зам.-ректор Невена Милева

Гладът в България е за квалифицирана работна ръка, не просто за работна ръка. Когато младите хора имат нужната квалификация, намирането на работно място не е проблем. Това заяви пред Дарик ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов.

По думите му, за да се създадат качествени кадри е необходима добра взаимовръзка между образованието и бизнеса, особено след като Пловдив стана привлекателен център за аутсорсинг индустрията в последните години.

Нуждата от млади и квалифицирани специалисти потвърди пред Дарик и инж. Пламен Панчев, съуправител на Тракия икономическа зона.

По думите му, най-голямо е търсенето на пазара на труда на технически кадри, ИТ-специалисти и специалисти в областта на земеделието.

В момента в Тракия икономическа зона работят 15 хиляди човека, като очакванията на инж. Панчев е, тази цифра да се удвои в следващите 7-8 години, заради интереса на младите специалисти. До момента 2000 са обявените свободни позиции в икономическата зона до края на годината.

Като успешна практика за осъществена връзка между образованието и бизнеса е проектът „Ученически и студентски практики“, посочи председателят на „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив” д-р Ивайло Старибратов.

По думите му, за постигане на още по-добри резултати в тази насока, е необходимо хора от бизнеса да станат част от обучението на младежите в учебните заведения.

Според зам.-ректорът по научно-изследователска и проектна дейност в ПУ проф. Невена Милева, връзката между висшето образование и училище и висшето образование с бизнеса се корени в учебните планове.

От 2005 година насам бизнесът е пряк участник в изработването на бакалавърски и магистърски програми в пловдивското висше училище и по думите на проф. Милева, това е успешната формула за взаимовръзка.

/Цялото предаване по темата, както и интервюто с проф. д-р Запрян Козлуджов и проф. Невена Милева, може да чуете в прикачените аудио-файлове/