Търсят се инвеститор за изграждане на високопланинска спортна база в Пампорово
Търсят се инвеститор за изграждане на високопланинска спортна база в Пампорово / netinfo

Търси се инвеститор за проекта за изграждане на високопланинска спортна база за целогодишна подготовка в Пампорово, заяви в Пампорово министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той присъства на церемонията за откриване на зимния туристически сезон в планинския курорт. Държавата трябва да подкрепи такъв проект, защото има нужда от подобна база, смята спортният министър. Според него домакинството на Пампорово на престижния форум Интерски конгрес през 2019 г. е изключително признание за курорта.

„Имаме подходящ терен и смятаме, че ще е изключително полезно за българските спортисти да имат база освен на Белмекен и в Пампорово“, допълни министър Кралев.

Около 30 000 деца са преминали за 8 години през програмата „Научи се да караш ски” според данни на спортния министър. Той я определи като един от най-успешните проекти на министерството. Над 20 процента от тези деца са останали трайно да се занимават със ски спорт.

С водосвет и пищен снежен празник бе открит зимният сезон в Пампорово. В първия ден от ски сезона лифтовете возят безплатно, а ски зоната предлага добри условия за спускане по шест от пистите. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева прогнозира, че и през този сезон Пампорово ще бъде любимият зимен курорт на българите.

Близо 200 хил. души са преминали през ски зоната на Пампорово през миналия зимен сезон, който беше много успешен за курорта, посочи заместник-министър Георгиева. Тя цитира статистически данни, според които през зима 2014-2015 в Пампорово са пренощували около 73 хил. туристи, от които 77 процента са българи. За периода април- октомври през курорта са преминали над 40 000 души. Пампорово все по-успешно привлича туристи и през зелените сезони, което е потвърждение, че България може да се развива като целогодишна туристическа дестинация, заяви Ирена Георгиева. Тя допълни, че прогнозите за този зимен сезон също са добри с очаквана заетост на хотелите в курорта около 70 на сто и туристи от Гърция, Турция, Сърбия, Великобритания, Румъния, Македония, Молдова. Заместник-министър Георгиева информира, че продължава да се работи относно визовите облекчения за туристите от Турция. Очакванията за турския пазар са не само да се запазят позициите, но и да се отбележи нов ръст през тази зима.

Нов 4-седалков лифт е пуснат в действие в Пампорово през този зимен сезон. Пътническата въжена линия е от местността „Двата моста” до вр. Снежанка. Инвестицията в лифта е на стойност 7 млн. евро според Цветелина Бориславова, мажоритарен акционер в „Пампорово” АД. В подготовката за новия зимен сезон дружеството е инвестирало не по-малко от 10 млн. лв., без да се включва цената на лифта.

Капризите на времето и липсата на естествен сняг не отложиха старта на сезона в Пампорово. Близо 200 оръдия за изкуствен сняг заснежават от седмица пистите в курорта.

Подобрен транспортен достъп и значителни улеснения за комфорта на туристите са осигурени чрез публични инвестиции в навечерието на зимния сезон. Рехабилитация на пътя Асеновград- Смолян, изграждане на ново улично осветление с ЛЕД лампи в Пампорово, ремонтирани пътища в пределите на курорта са част от подобренията.

На церемонията присъстваха още евродепутата Владимир Уручев, областния управител на област Смолян Недялко Славов, заместник-областния управител Андриян Петров, кмета на община Смолян Николай Мелемов, кмета на община Чепеларе Славка Чакърова, мажоритарния собственик на CSIF и „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова, изпълнителния директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков, хотелиери, ресторентьори, журналисти, туристи.

По предварителна информация на откриването трябваше да пресъства Министърът на туризма Николина Ангелкова, но тя не пристикна в родопския курорт.