Търсят отговори каква ни е Медея
Търсят отговори каква ни е Медея / netinfo
Театрална работилница на тема „Каква ни е Медея”, посветена на литературното, научното, преводното и театралното възприемане на Еврипидовата трагедия в България, започва днес в Дома на учените в Стария град. Форумът ще бъде открит от гръцкия консул в Пловдив Никос Матюдакис. В двудневния уъркшоп, организиран от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, участват актьори, драматурзи, композитори, преподаватели в НАТФИЗ, режисьори.

Програмата днес включва представяне на постановката на проф. Надежда Сейкова “Медея” в Учебния театър на университета и на монооперата за сопран и роял “Сънищата на Медея” на композитора Румяна Мартон. Утре в Ректората на Пловдивския университет ще бъде прожектиран филма на Светослав Овчаров “Възстановителна репетиция”, който представя творчеството на режисьора Любен Гройс и емблематичната му постановка на “Медея”.

Ръководител на уъркшопа е проф. Клео Протохристова, ръководител на Катедрата и преподавател по антична и западноевропейска литература в Пловдивския университет, чийто екип миналата година направи проучване на 112 пиеси на Есхил, Софокъл, Еврипид и Аристофан, играни в българските театри от Възраждането до наши дни.