Търговци от Пловдив протестират срещу забраната за паркиране на бул. Васил Априлов
Търговци от Пловдив протестират срещу забраната за паркиране на бул. Васил Априлов / БНТ2

Собственици и наематели на търговски обекти, които се намират в ремонтираната част на бул.”Васил Априлов” в Пловдив, настояват да се въведе час за престой на автомобили в зоната, съобщава БНТ2. В момента общината е наложила пълна забрана за паркиране на булеварда, което пречи на магазините да зареждат със стока, а много търговски обекти вече са затворили.

Потърпевши от забраната са не само търговците, но и хората, които живеят в зоната на ремонтирания булевард. Глоби по 50 лева се налагат на всички.

„Аз имам две глоби за паркиране на тротоара, като тротоарът беше спорно тротоар. Защото е абсолютно невъзможно да спреш където и да било“, казва една от потърпевшите Зоя Чифлигарова.

„Глобиха ме за неправилно паркиране в момент, в който аз съм до автомобила си и извършвам зареждане на магазина“, каза и Диян Евтимов.

Търговците обаче са принудени да нарушават забраната, защото магазините им нямат допълнителни входове за зареждане. В същото време клиенти също няма заради забраната за престой. Оказва се обаче, че ограничителната заповед не е нова.

До момента преди да бъде извършен ремонта на булеварда, може би в следствие на леко занижения контрол те са успявали да извършват своята дейност“, каза инж. Борислав Кръстев – директор на ОП „Организация и контрол на транспорта“ – Пловдив.

Хората са входирали подписка до общината, с молба престоят на автомобилите да се регламентира. Вариантите, според общината са – или безплатно зареждане през нощта, или издаване на платен пропуск в рамките на два часа през деня. Ако се приеме второто, ще трябва да се променят и общински наредби. Докато се чака евентуално решение на проблема, хората апелират да не им се налагат глоби. От общината обаче казват, че е невъзможно да не санкционират нарушителите.

Не успяхме да намерим такова решение и няма как да кажем в една правова европейска държава – моля ви се, не спазвайте закона“, допълни инж. Кръстев.

Подобни проблеми с престоя и паркирането на автомобили има и по други възлови булеварди в Пловдив. След цялостната реконструкция на булевард „Васил Априлов“ най-вероятно затрудненията за търговците и жителите от района ще се увеличат.