Търев взе стадион Пловдив на концесия под условие
Търев взе стадион Пловдив на концесия под условие / netinfo
Консорциум „Стадион „Пловдив”” бе определен за концесионер на едноименния спортен комплекс с решение на Общинския съвет днес, подкрепено от 46-има съветници от общо 48 гласували. С последващ вот съветниците поискаха Министерството на регионалното развитие и благоустройството да издаде заповед за деактуване на имота като публична държавна собственост. Очакваме да влезем във владение до 6 месеца, каза представителят на Консорциума Атанас Търев, бивш лекоатлет и настоящ бизнесмен .

Очаква се обаче областният управител Тодор Петков отново да върне решението на съветниците за отдаване на стадиона за 30 години, тъй като то изпревари деактуването на комплекса като държавна собственост. Решението обаче не можеше да бъде отлагано заради опасността 4-те фирми, които влизат в консорциума да осъдят Общинския съвет за пропуснати ползи, тъй като законовият 3-месечен срок за одобряване на концесионера отдавна изтече, поясниха съветници. Заради риска от поредно обжалване в съда, в решението бе записано, че ОбС не носи отговорност за пропуснати ползи в случай на съдебно отстраняване на концесионера.Допълнителна застраховка е и добавеният текст, че договорът ще бъде прекратен без неустойки, ако “се установи, че обектът е държавна собственост”.

Според условията на конкурса, Консорциум “Стадион “Пловдив” трябва да инвестира в съоражението 24,1 млн. лева, първите 6,4 милиона от които – до 2 години  след получаване на строителното разрешително. Финансирането ще бъде външно, основно от европейски програми, каза представителят на концесионера Атанас Търев. Той заяви, че швейцарски екип ще разработи проекта за реконструкция, който предвижда стадионът да се превърне в мултифункционален комплекс и да бъде отворен за всички пловдивчани. В плановете на концесионера влиза разширяване на залата за гимнастика “Чайка”, която сега има 200 места, с още 1800. Комплексът ще включва още спортен музей, зали за развлечения и ще се захранва изцяло със слънчева енергия от панели, които ще бъдат монтирани на покрива.

Търев отрече съдружникът му от екозавода в Шишманци Николай Гигов да има причастие към проекта, но не оспори, че е възможно промоутърската компания на президента на “Локомотив” – София в бъдеще да организира мегаконцерти на стадион “Пловдив”. При гласуването на концесията в залата бяха треньорът по лека атлетика Христо Марков и специализирания в проектиране на спортни обекти и консултант на Гръцкия олимпийски комитет архитект Георгиос Константинопулос.