Трудни преговори за коалиция очакват Коалицията
Трудни преговори за коалиция очакват Коалицията / netinfo

Демократи за силна България, които вкараха в Общинския съвет по двама съветници, и ДЕР, от което в местния парламент влезе водачът на листата Любозар Фратев, са най-желаните партньори на ГЕРБ и ВМРО, които не получиха желаното абсолютно мнозинство и ще се нуждаят от поне 3 “външни” гласа за прокарване на решения. Това научи Дарик радио от членове на ръководството на двете партии на новото управляващо мнозинство. Коалицията ще търси коалиция, каза вчера пред Дарик лидерът на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев. Той призна, че извоюваните 13 мандата са по-малко от очакваните от партията, но подчерта, че такава е волята на избирателите.

Предварителното обвързване в коалиция за вдигане на ръка по команда не е в нашия стил и ние ще се придържаме към декларираното намерение да гласуваме по съвест и като професионалисти, каза водачът на листата на бизнеса Любозар Фратев.

Лидерът на ДСБ Спас Гърневски, който става и общински съветник даде сигнал, че партията му е готова да възстанови коалицията с ГЕРБ и ВМРО, която напусна малко преди изборите заради миналото на Бойко Ватев като агент на ДС и отказа на Славчо Атанасов да се разграничи от него. Гърневски обаче подчерта, че връщането в коалицията е възможно само при спазване на принципите на управление, за които са се договорили с новите управляващи през лятото.