Трима ранени при взрив в цех на военния завод в Иганово
Трима ранени при взрив в цех на военния завод в Иганово / dariknews.bg/архив
Иван Стоенчев
48888
Иван Стоенчев
Трима ранени при взрив в цех на военния завод в Иганово
  • Иван Стоенчев
  • Трима ранени при взрив в цех на военния завод в Иганово

Двама мъже и една жена са пострадали по време на работа в едно от поделенията на ВМЗ-Сопот край карловското село Иганово, в който се извършват пожаро и взривоопасни дейности. Работниците са пресовали с иницииращо взривно вещество, обясни пред Дарик изпълнителният директор на ВМЗ - Сопот Иван Стоенчев. По думите му се е взривила пресформата, в която е било веществото. Само едно от общо 6-те гнезда се е разрушило, което се равнява на 12.8 гр., уточни Стоенчев. Според него от направения до момента експертен анализ не е била спазена технологичната дисциплина. По думите му, преди две години отново е имало подобен инцидент.

И тримата пострадали са с наранявания от разпръсналите се осколки. Единият мъж и жената са настанени в болницата в Карлово. Другият мъж е транспортиран в УМБАЛ „Св. Георги". По-тежко раненият работник може да има проблеми със слуха, заради ударната вълна, каза още Стоенчев. Спазени са всички условия за охрана на труда. В момента тече разследване, за да се установи причината за взрива.

Заводът се намира далеч от далекопроводи, пътища, жп линии и населени места, увери директорът. Чуйте и от прикачения звуков файл.

На място е изпратен служител на пловдивската Инспекция по труда, който да установи причините за инцидента, съобщи за Дарик директорът Атанас Чернаев.

Без опасност за живота е 54-годишният работник Хюсеин Джемил Караали, пострадал по-тежко днес след взрив в поделение на ВМЗ-Сопот, съобщиха от Спешно приемно отделение на Университетска болница „Свети Георги". Другите двама работници са Иван Врачкин (55 г.) и Виолета Иванова (47 г.). Те са в добро състояние, имат подкожни рани и ще останат под наблюдение в карловската болница още поне един ден. Това заяви управителят на здравното заведение д-р Камен Каменов./Чуйте от прикачения звуков файл/

Мъжът е с разкъсно-контузни рани в лявата шийна област, които ще бъдат зашити, както и разкъсвания на два от пръстите на дясната ръка. Има драскотини на дясната буза и наранявания на дясното око и левия клепач. Предстои му скенер на гръдна и коремна области, за да се установи дали няма вътрешни наранявания.

Тримата работници са с опит. Те са имали инструктаж рано тази сутрин.

Инцидентът е станал около 10.00 часа в цех в поделение на ВМЗ - Сопот в карловското село Иганово, потвърди за Дарик директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.

Почти всички от заетите по трудов договор жители на селото работят в поделението на "ВМЗ" АД в Иганово, където са разположени част от производствените корпуси на военния завод.