Три кладенеца хвърлиха в недоумение археолозите на Одеона
Три кладенеца хвърлиха в недоумение археолозите на Одеона / снимка: Виктор Кадири /dariknews.bg

 

Три кладенеца разположени непосредствено един до друг, са открили археолзите в северната част на Античния форум на Филипопол. Те се намират точно до римската канализация, която беше разкрита в средата на миналия месец. Все още сме малко озадачени и не сме сигурни защо тези кладенци са един до друг и дори дали са кладенци, но за момента ги наричаме така, разказа зам.-ръководителят на проучването Милена Райчева.

По думите й археолозите са започнали разкопаване и на предримските пластове, като все още не е ясно какво ще бъде открито.

От началото на разкопките в началото на миналия месец учените откриха частично запазен култов съд с релефна украса, парчета мрамор, керамика и кости от дребен рогат добитък. Разкрити бяха и части от римска канализация, включваща водопроводна тръба от олово и зидан тухлен канал за отходни води.

На археологическия обект до Одеона, все още се набират доброволци, които да помагат в разкопките. Единственото условие, на което трябва да отговарят е да имат желание за работа, припомни Райчева.