Три години условно получи майката, убила бебето си край Калофер
Три години условно получи майката, убила бебето си край Калофер / снимка: vesti.bg

Три години условно с 5 години изпитателен срок постановиха днес пловдивските магистрати за майката, убила бебето си край Калофер.

Подсъдимата Пенка Тодорова от карловското село Васил Левски бе обвинена, че умишлено е умъртвила рождената си дъщеря на 7 август 2014 година в местността „Новите лозя“ край Калофер.

Тя призна всички факти и обстоятелства около раждането на детето, но не се призна за виновна в убийството на момиченцето. Адвокатът й Петьо Енев изтъкна, че тя има психично заболяване и се е лекувала в Центъра за психично здраве в Пловдив.

Прокурорът Марин Пелтеков поиска съдът за прецени дали да преквалифицира обвинението от умишлено убийство по чл. 116 от НК в убийство на дете от майката веднага след раждането по чл. 120 от Наказателния кодекс, по който наказанието е до 3 години затвор.

Случаят с шивачката Пенка, която захвърли бебето си веднага след раждането в гората, нашумя през лятото на миналата година. Тя работеше като шивачка в "Интендантско обслужване" - Калофер. На обяд казала, че й е лошо и си тръгнала от работа. Малко по-късно Пенка родила сама живо момиченце, като според разследващи детето е живяло поне 15 минути след раждането. Вместо да се погрижи за бебето, 38-годишната жена, която има 2 пораснали момчета от предишния си брак, го изоставила.