Транспортираха в чужбина ранените в Анево американци
Транспортираха в чужбина ранените в Анево американци / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив

Двамата американски граждани, които пострадаха при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в Анево са транспортирани късно снощи в чужбина, съобщиха за Дарик от Университетската болница в Пловдив, където бяха приети четиримата ранени при инцидента.

Състоянието на 38-годишния американец, пострадал най-тежко от взрива, е стабилизирано в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и това е позволило транспортирането му  в лечебно заведение в Германия. След удар от шрапнел в челото, пациентът вече е на самостоятелно дишане.

Другият чужденец, който е на 46 години, е с по-леки наранявания. След операция на сухожилието и обработка на много рани по краката, той също е изписан  и транспортиран в чужбина.

От пресцентъра на посолството на САЩ в София на този етап не предоставят допълнителна информация. На 6 юни при експериментални стрелби с гранатомет на полигона в Анево загина американски гражданин и пострадаха други четирима . Случаят се разследва от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Състоянието на  двамата ранени  български граждани е стабилно. 29-годишният пациент, приет с множество рани на двете ръце и раменете, се лекува във Втора  хирургична клиника. 25-годишният българин бе опериран през почивните  дни и е в Клиниката по съдова хирургия. Очаква се до дни те да бъдат изписани.