Трансплантация на стволови клетки започват в Университетска болница
Трансплантация на стволови клетки започват в Университетска болница / sxc.hu

От 1 април ще заработи Сектор за стволовоклетъчна трансплантация към Клиниката по хематология на Университетска болница „Св. Георги". В него ще се осъществяват специфичните медицински диагностични и лечебни дейности с последваща трансплантация на стволови клетки. Те ще се извършват съгласно методични указания за диагностика и лечение на заболяванията на кръвта и кръвотворните органи.

Мащабен ремонт реновира четири клиники на лечебното заведение. Най-голямо е обновяването в Клиниката по детски и генетични заболявания, която е най-натоварената откъм прием и медицински дейности детска клиника в Южна България. На 5-етажната сграда бе извършена хидроизолация на покрива, а вътрешните ремонти включваха предимно обновяване на част от стационара, интензивното отделение и 60 санитарни възела. С пълно обновяване на прозорци, врати, настилки и ВиК инсталации вече работи и Клиниката по ушно-носно-гърлени болести. Реновирани са още два от блоковете на Клиниката по инфекциозни болести. Оборудван е и антиСПИН център в Блок 1 на Инфекциозна клиника.

В Клиниката по изгаряния и пластика са напълно подменени дограмата, подовите настилки и санитарните възли, боядисани са стените в болничните помещения.

До края на годината Университетска болница „Свети Георги" ще участва в проекти за обновяване на сградния фонд и постигане на по-добра енергийна ефективност със средства от Международния фонд „Козлодуй", който ще отпусне 45 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност на общински и държавни сгради.