Тотев даде заден след срещата с бизнеса - няма да вдига таксите
Тотев даде заден след срещата с бизнеса - няма да вдига таксите / sxc.hu

Кметът Иван Тотев се отказа да вдига таксите за временните и преместваеми обекти, съоръжения за външна реклама и тротоарно право. Това стана ясно на провелата се днес среща между зам.-кметa по икономика Розалин Петков и представители на организациите и асоциациите в бранша.

Решението на Тотев, което е взето след като Петков го е запознал с доводите на бизнесмените, е временно до месец юни, като условието е до тогава да се създадат публични регистри. Те ще представляват таблица с номера на договора и дейността на съответната фирма. Там ще се съдържа информация за какво и колко се плаща, като всеки гражданин ще може по всяко едно време да провери това, което го интересува.

Тази мярка цели увеличаване събираемостта, което трябва да компенсира отпадането на увеличението на таксите. Ако общинските приходи не се увеличат, двете страни отново ще седнат на масата на преговорите, заяви Радослав Бозуков от Бизнес експертен съвет.

Другото условие, което Иван Тотев е поставил, е в следващите 6 месеца фирмите да изплатят на общината 2.5 млн.лева, от стари и несъбрани такси. Близо 2 млн. от тази сума ни дължат именно рекламните фирми, каза кметът.

Ако до месец юни тази сума не влезе в общинската каса, ще започнем да премахваме билборди и да завеждаме дела, категоричен бе Тотев. Бизнесмените са обещали на пловдивският кмет и информация относно фирми и заведения, които злоупотребяват като работят или използват тротоарно право без да плащат.  

Вчера в ефира на Дарик председателят на Асоциацията за външна реклама Венцислав Иванов бе категоричен, че ако предложението за по-високите такси бъде прието, то ще бъде атакувано в съда. Местната власт не знае къде и колко събира, а ние можем да помогнем на кмета да събере повече пари, но никой не ни е потърсил, заяви и Радослав Бозуков от Бизнес експертния съвет. Управляващите на Пловдив трябва да знаят по-добре смисъла на думата такса. Такса е разходът, който общината прави, за да може да предостави дадена услуга и определянето й непременно трябва да има и разходна част, каза още Бозуков.

Кметът Иван Тотев пък бе категоричен вчера, че няма да е правят никакви отстъпки по отношение на увеличаване на таксата. Ние правим бюджета за тази година на база анализи, в които сме включили парите от увеличаването на тези такси и няма вариант, при който да се откажем от това решение, каза още пловдивският кмет.