Точат пари от банка „Хеброс”
Точат пари от банка „Хеброс” / netinfo
42-годишният софиянец Михаил Рибаров ще отговаря пред съда за източване на валута от банкови сметки на четирима пловдивчани, вложили парите си в местния клон на банка „Хеброс”, съобщи говорителят на Окръжна и Районна прокуратура Галина Минчева.

Пострадалите са работили дълго време в Ангола, Либия и Русия, но превеждали спечелените пари в сметките си в Пловдив. Наскоро се оказало, че влоговете им са празни или са намалели драстично. От сметката на единия пострадал, където заедно с лихвите трябвало да има 21000 долара, се намерени едва 1980 долара. В сметката на другите трима трябвало да има от 10 000 до 15 000 долара, но се оказало че те са празни и са закрити от самите титуляри чрез пълномощник, а на практика собствениците на парите не знаят. Потърпевшите веднага се оплакали в полицията. След специална разработка била уточнена схемата за източване на влоговете.

Михаил Рибаров живеел в София, в Пловдив идвал само да изпълни поръчката. Когато получел поръчка, пристигал в Пловдив, изкарвал пълномощно на свое име с фалшиви документи на титулярите на сметката, като последните данни получавал от непознат човек, който имал свои хора в банковите среди. След това отивал в Банка „Хеброс”, изтеглял първо по 1 000 долара и правел заявка за по-голяма сума, която да изтегли след няколко дни. Рибаров давал по-голямата част от парите на непознат мъж и се връщал в София.

Престъплението е разкрито през лятото на 2006 година, а Рибаров е арестуван през април тази година, казаха от прокуратурата. Срещу него са повдигнати обвинения за измама и използване на фалшиви документи. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Съучастникът му се издирва, уточниха от прокуратурата.