Прокуратурата се самосезира и разпореди проверка
Целият тютюнев град в Пловдив от днес ще придобие статут на недвижима културна ценност. Служебният министър на културата Велислав Минеков ще подпише решението на експертния съвет, предаде БНТ.

Минеков посети Пловдив за втори път по спешност заради събарянето на тютюневи складове, съобщи NOVA. Министърът заяви, че няма да допусне събарянето им. 

„Това е унищожаване, което е повече от безобразие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм бездеен. Вероятно те си мислят, че аз съм подкупен. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Няма да се случи”, закани се министърът.

Той замина спешно за града, след като стана ясно, че складът се разрушава незаконно. Въпреки че по-рано той блокира събарянето на сградите, късно през нощта то продължи. Полицията все още охранява тютюневия склад на бул. „Христо Ботев” 51 в града под тепетата. Културният министър пристигна около полунощ, но сградата вече беше бутната, а работниците си бяха заминали.

Фирмата, която е наета да събори склада, твърди, че има всички разрешителни. Проверка на място започна и Дирекцията за национален строителен контрол. Представител на община Пловдив не дойде на място. 

 Прокуратурата в Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка по реда на надзора за законност във връзка със събаряне на сграда - тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“.

Дадени са указания за приобщаване на всички документи с оглед установяване на правомерността или неправомерността на действия на администрацията и собственика по събарянето на бившия тютюнев склад.

Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР. Срокът за приключването е едномесечен.
NOVA, БНТ