/ снимка: Петър Тодоров
Близо 13 400 дела са постъпили в Районен съд-Пловдив по т. нар. заповедно производство за 2017 г. Това съобщи зам.-председателят на институцията съдия Диляна Славова.

Тя подчерта, че през 2018 г. в делата, инициирани от доставчиците на комунални услуги, се наблюдава ръст и те съставляват около 20% от тази бройка.
 
Обучават съдебните заседатели към Районния съд с мандат 2019-2023 г.

Тенденцията е към увеличаване броя на делата по исковите производства. Те могат да се разделят в две категории. Първата е от дела, за които гражданите не са доволни от начина, по който е определена сумата или оспорват, че я дължат.
 
ТЕМИДА: Жените в съдебната система

Втората е от дела, установяващи, че вземанията, за които се претендира срещу гражданите, са погасени по давност. В този случай, ако са минали 3 години, държавата санкционира кредитора, като отказва да му съдейства юридически.
 
Делата срещу длъжници и делата срещу доставчиците на услуги е тема в съдебното предаване „Темида“ по Дарик.
 
Каква е актуалната ситуация към момента, след като през изминалите години бяха спечелени стотици дела срещу доставчици на комунални услуги?
 
Наши специални гости са съдия Диляна Славова - зам.- председател на Районен съд-Пловдив и районният съдия Живко Желев. С тях разговаря колегата Сашка Пушкова – пресаташе на Апелативен съд-Пловдив.
 
Чуйте цялото предаване тук.