Телефонните измами са намаляли три пъти
Телефонните измами са намаляли три пъти / netinfo
Четири пъти е намалял броят на телефонните измами в сравнение с февруари миналата година. Тази година са регистрирани осем случая при 36 за 2007 година.

Благодарение на медиите, които съобщават за този вид престъпления, доста хора не са станали жертви на измама, каза пред журналисти директорът на ОДП Пловдив комисар Ангел Рангелов. Все повече граждани се обаждат на дежурните в полицията или търсят друг начин да проверяват информацията, когато непознат им позвъни по телефона и им съобщи, че техен близък е арестуван заради тежка катастрофа и трябват няколко хиляди лева за парична гаранция. Напоследък измамниците непрекъснато увеличават сумите, които пострадалия обикновено трябва да предаде на таксиметров шофьор, а вече има случаи при които хората са съгласни на всичко, дори да ипотекират жилището си, каза комисар Баненкин-заместник директор на ОДП Пловдив.

Трябва да се знае, че пари за внасяне на гаранция не се дават на ръка нито на прокурор, нито на дознател, нито на съдия, за това си има банкови сметки и гражданите трябва да го знаят, заяви Баненкин.