Текстилците: Спрете китайската борса в Пловдив или бунт
Текстилците: Спрете китайската борса в Пловдив или бунт / netinfo

Министерството на икономиката да спре проекта за китайска мегаборса в Пловдив или ще изкараме 50000 текстилци на бунт. Това предупредиха днес представители на 45 водещи фирми от текстилната и обувната промишленост.

Те изразиха съмнения, че 200-тата декара край летище Крумово ще бъдат превърнати в борса за готова китайска продукция на дъмпингови цени, вместо в истинска суровинна база за шивашката ни промишленост. Няма логика китайците да внасят у нас памук, след като самите те купуват, посочиха представителите на бранша. Китайското правителство е забранило износа на суровини, тяхната политика е да експортират готова продукция, каквато са платовете, подчерта директорът на “Марицатекс” Никола Янакиев. Според браншовиците, само в тази производството на тъкани у нас са заети 38000 души, чиито работни места са застрашени, тъй като китайската държава субсидира до 75% някои от производствата на леката промишленост.

Българските производители са възмутени, че проектът за борсата се реализира с подкрепата на областния управител и кмета на Пловдив и смятят, че става дума за държавна политика в ущърб на сектора, който осигурява 20% от износа и общо 200000 работни места.

Те предупредиха, че реализацията на идеята за китайска борса в Пловдив ще наруши и договореностите между ЕС и Китай за действието на възпиращи механизми по отношение на вноса до края на 2008-а година. Проектът за китайската борса е в остро противоречие и със стратегията за развитие на региона, която предвижда икономиката му да се развива на база на високи технологии и местни суровини, посочи председателят на Научно-техническия съюз по текстил и облекло Лука Огорялков.