Експерти от СЗО
Експерти от СЗО / снимка: Кирил Кирилов
СЗО екперти
97071
СЗО екперти
  • СЗО екперти
21% от 14-годишните момичета у нас са пушачки, като е доказано, че пушат повече от момчетата. Това съобщи в Пловдив доц. д-р Михаил Околийски – експерт в Офиса на Световната здравна организация (СЗО) у нас. Ранното тютюнопушене може да доведе до рак и болести на репродуктивната система. Като цяло ситуацията с пушачите в България е тревожна – редовните консуматори на цигари са 37%. Не по-малко притеснителен е и проблемът с употребата на твърд алкохол.

Статистиката сочи, че у нас един човек средно годишно изпива 12 литра твърд алкохол. Като се има предвид, че има много трезвеници или жители, консумиращи алкохол на случаен принцип, годишно литрите могат да скочат до 30 и дори до 50, коментира доц. Околийски. От 2010 до 2015 г. има рязко увеличаване на употребяващите спиртни напитки.

Друг бич за здравето на българина са психическите разстройства. Всеки един на 15 души страда от депресия или тревожност. Всеки пети българин изпитва или е изпитвал най-вече леки психически разстройства, допълни експертът. Мъжете компенсират с употребата на алкохол, жените – с антидепресанти и болкоуспокояващи медикаменти. Не се търси навременна психологическа помощ, а много често страдащите прибягват до „помощта“ на врачки и баячки. Когато при подобни проблеми все пак се осигури адекватна подкрепа, в повечето случаи вече е късно, коментира до. Околийски.

85% от преждевременните смъртни случаи в развиващите се страни са от незаразни болести и биха могли да бъдат предотвратени, съобщиха от СЗО.

По отношение на здравеопазването в световен мащаб има няколко области, в които има постигнат значителен напредък – от 1990 г. досега майчината смъртност е намаляла с почти 50%, а от 2000 г. насам ваксината срещу морбили е предотвратила 15.6 млн. смъртни случаи от тази болест. 

Информацията беше изнесена на семинар, организиран от мрежата от неправителствени организации Българска платформа за международно развитие. 

Чуйте и от приложеното аудио.