Съветник: Болшевишко гласуване на управленската програма
Съветник: Болшевишко гласуване на управленската програма / netinfo
Без обсъждане по същество Общинският съвет на Пловдив прие 4-годишната управленска програма на кмета Славчо Атанасов с 35 гласа “за”, 12 - “против” четирима въздържали се. Управляващата коалиция на ГЕРБ, ВМРО и Атака за пръв път от много време гласува монолитно и не допусна отлагане на гласуването за отделна сесия, която да бъде предшествана от широк обществен дебат по управленските приоритети на Пловдив. Проектът бе внесен от кмета два месеца след изтичане на законовия срок, който го задължаваше да стори това до 8 февруари.

Най-сериозният документ за този мандат бе приет по болшевишки формално, без в него да е отразено нито едно от конструктивните предложения, направени на единственото публично обсъждане на програмата, заяви независимият съветник от ДЕР Любозар Фратев. Той разкритикува мнозинството, че управленската му програма не отразява дори вече приети документи като програмата на Съвета по туризъм. Фратев посочи текстове, касаещи инфраструктура на несъществуващи в Пловдив курортни комплекси и подчерта, че те са буквално преписани от програмата на варненския кмет.

От името на левицата председателят на групата Николай Радев заяви, че документът не е подплатен финансово и представлява сбор от добри пожелания, които не отразяват спецификата на Пловдив като град и нямат конкретни срокове за изпълнение. Според Радев приетата програма няма да доведе до развитие на града, защото голяма част от заложените в нея обекти вече се изпълняват с държавно финансиране, а други са откровено неизпълними или свързани с инициатива на съседни общини.

Председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев коментира, че опозицията само критикува, но не е внесла нито едно предложение за корекция или допълнение на програмата.