Съдът спря проекта на Ковачки в Баня
Съдът спря проекта на Ковачки в Баня / netinfo
Мегапроектът на енергийния бос Христо Ковачки в гр. Баня, който трябваше да превърне западналия курорт в център за спа и голф, е пред провал. Административният съд в Пловдив отмени решението на Общинския съвет в Карлово, с което на 10 юли 2007 –а година в смесено дружество между общината и бъдещия инвеститор – „Баня голф енд спа ризорт” , бяха апортирани спортния комплекс, хотела, спортния полуинтернат и стадиона в Баня, както и по-голямата част от общинските земи в съседното село Соколица. Това стана само срещу обещания, че азиатски и европейски фондове ще инвестират 60 млн. в града, в който е адресно регистриран и Симеон Сакскобургготски. Чак година по-късно, след поредица публични скандали, частният партньор на община Карлово внесе в пълния й размер паричната вноска в капитала – 14, 8 млн. лева. Хората на Ковачки обаче не успяха да влязат във владение, тъй като новият кмет Найден Найденов им отказа въвод, докато не приключат съдебните дела.
Административният съд отмени решението за апорта на общинските имоти, както и предхождащото го порочно решение, с което се извършва преобразуването им от публична общинска собственост в частна общинска собственост. Промяната на преднадначението е направено без законово основание, защото не е отпаднала необходимостта от ползването на обектите за обществени цели, става ясно от мотивите на съда. Според магистратите, преобразуването е станало с единствената цел по-късно общинските имоти да бъдат вкарани в капитала на търговското дружество, зад което стои Ковачки.
Решението на Административния съд е от понеделник, но бе вписано днес. То е по жалба на люксембургския фонд „Роуз вали инвестмънтс”, чиято алтернативна оферта за публично-частно партньорство съветниците от Карлово отказаха да разгледат. Неофициално фондът се свързва с брата на бившия финансов министър Милен Велчев – Георги Велчев.

Ако ВАС потвърди решението, ще разтрогна тази сделка, коментира кметът на Карлово Найден Найденов. Той заяви, че общината ще търси нов инвеститор за Баня, тъй като самата тя няма ресурс да развива курорта, но това ще става чрез конкурс или концесия.

Съдебният акт е от изключителна важност и обществено значение, тъй като показва възможността за защита на хората срещу корупционни практики и неизгодни решения на общинските съвети, коментираха от кантората на адвокат Михаил Екимджиев, която представлява интересите на "Роуз вали инвестмънтс".