Съдът решава за балотажа в Пловдив в четвъртък
Съдът решава за балотажа в Пловдив в четвъртък / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив

Административния съд отложи за четвъртък делото по жалба на Славчо Атанасов срещу изборните резултати от балотажа между него и Иван Тотев. По време на днешното заседание докладчикът по делото съдия Стоил Ботев изслуша доказателствените искания на адвоката на Славчо Атанасов, но отхвърли основното искане за отмяна на избора на Иван Тотев за кмет.

Според адвокат Емил Василев, който представалява патриотите по делата им в Пловдив и в други градове на стрната, налице са редица нарушения на Изборния кодекс от страна на Общинската избирателна комисия и представители на секционните избирателни комисии. Той акцентира основно на броя на дописаните под черта в избирателните списъци гласоподаватели, за които се подозира, че може да са гласували повече от веднъж и на броя на невалидните бюлетни. Според хипотезата на Василев, ако се съберат броя на гласувалите под черта – 1122 човека и броя на невалидните бюлетини, които са 2271, се получават близо 4% от всички подадени бюлетини, което надхвърля многократно разликата в гласовете между Атанасов и Тотев.

Ответната страна, представлявана от представители на Общинската избирателна комисия (ОИК) начело с Деница Чингарова, определиха част от исканията на ПФ за несъотносими към спора, а други недопустими.

Съдия Стоил Ботев прие частично исканията на „патриотите“ като постанови ГРАО да състави и предостави списък с дописаните в избирателните списъци хора. Отделно той прие да разпита на следващото заседание в четвъртък един от двамата предложени от адвокат Василев анонимни членове на ОИК, относно пропускателния режим в зоната на сигурност в нощта на изборите.

 

Слеващото заседание по тази жалба е насрочено за 19-ти ноември (четвъртък) от 15.30 часа, като час и половина преди това същия съдия ще заседава и делото за касиране на изборите в район „Тракия“.