Съдят ортопед за подкупи
Съдят ортопед за подкупи / netinfo
Доктор Димитър Куркуларов от Клиниката по ортопедия и травмотология на УМБАЛ „Свети Георги” ще отговаря пред Окръжния съд за вземане на подкупи. Той взел общо 1400 лева от четирима болни.

През октомври 2003 година докторът поискал 300 лева от непълнолетно момиче, за да му направи операция на счупен крак. Близките на пациента платили 250 лева, но по-късно се наложила втора операция за която докторът получил 50 лева. Според обвинителният акт парите не са били за консумативи, а за вложения труд от медика.

През пролетта на 2004 година докторът поискал 600 лева за да постави имплантант на 75- годишна жена от Домлян. Имплантантът, който поставил, бил от резерва на болницата, а не закупен със средствата на пациентката.

По 300 лева платили още двама пациенти за извършени от ортопеда операции. Близките им подали сигнал в прокуратурата, която провери случая и образува досъдебно производтво.

Делото в съда е насрочена за два дни. Призовани са 35 свидетели и 3 вещи лица. Наказателният кодекс предвижда до 2 години лишаване от свобода и глоба до 300 лева за обвинения във вземане на подкуп доктор.