Съдим Брюксел, ако не преразгледа квотите за парникови газове
Съдим Брюксел, ако не преразгледа квотите за парникови газове / netinfo
България ще започне съдебни процедури, ако ЕК не преразгледа решението си да намали с 37% квотите за разпределение на емисиите парникови газове. Това заяви категорично министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в КЦМ-Пловдив, където откри първата в страната инсталация за рециклиране на акумулаторни отпадъци.

Министърът призна че променените квоти ще доведат до повишаване на цените в енергетиката и оттам по цялата верига на производствата в различните отрасли. Той подчерта, че се надява да не се наложи страната ни да защитава интересите си в международния съд и добави, че преди това ще ще опитаме да убедим Брюксел с допълнителни аргументи, по които работи междуведомствена група.

Не искам страната ни от продавач да се превърне в купувач на емисии парникови газове, заяви министър Чакъров. Той посочи, че България е спазила всички изисквания на рамковата конвенция на ООН и клаузите от Протокола от Киото. Допълнителните аргументи на страната ни за защита на двата плана – за 2007 и за 2008- 2012 г., ще бъдат представени първо на експертно ниво, а до края на годината – и на политическо, по време на нарочно посещение на министъра в Брюксел. Пред ЕК ще бъдат изложени и аргументите на бизнеса, който е пристеснен от верижно вдигане цените на стоките и фалити на предприятия. За целта в сряда министър Чакъров ще се срещне с предприемачи и мениджъри, за да обсъдят мотивировката срещу променените квоти.